14/11/2023

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλειου Σπανάκη στο 6ο Συνέδριο για την Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια, με θέμα: «Με το βλέμμα στο μέλλον του κλάδου Υ&Α: Οι ανάγκες εξέλιξης και αλλαγής», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλειος Σπανάκης απηύθυνε χαιρετισμό σήμερα στο 6ο Συνέδριο για την Επαγγελματική Υγεία και Ασφάλεια (Occupational Health & Safety Conference), που διοργανώθηκε από την Manufacturing της Boussias Events.

Ο Υφυπουργός μεταξύ άλλων τόνισε: «Η προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβερνητικής μας πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι έχει ανατεθεί η ασφάλεια και η υγεία στην εργασία ως αποκλειστική αρμοδιότητα για πρώτη φορά σε έναν Υφυπουργό, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή αλλά και ευθύνη για εμένα. Στο πλαίσιο αυτό, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των κυβερνητικών μας καθηκόντων, μαζί με τον Υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη:

1ον Ενισχύσαμε την προστασία των διανομέων και των εργαζομένων στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, με κοινές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες ήταν οι πρώτες που προώθησα, αμέσως μόλις ανέλαβα τα καθήκοντα μου αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν καθημερινά οι ευάλωτες αυτές ομάδες εργαζομένων.

2ον Για πρώτη φορά στη χώρα μας με Υπουργική Απόφαση προβλέψαμε την υποχρεωτική παύση εργασιών σε βαριές εξωτερικές εργασίες κατά την περίοδο του καύσωνα στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων θερμικής επιβάρυνσης, όπως είναι η μέθοδος του βιοκλιματικού δείκτη, που διαμόρφωσαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

3ον Επικαιροποιήσαμε για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια τον κατάλογο των ειδικοτήτων που μπορούν να ασκήσουν καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας, αποδίδοντας σχετικά δικαιώματα και σε νέες ειδικότητες μηχανικών, διευρύνοντας έτσι το σώμα των επαγγελματιών στο πεδίο της πρόληψης και της προστασίας.

4ον Με ρύθμιση στον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Εργασίας ενδυναμώσαμε το ρόλο των Ιατρών Εργασίας και διευκολύναμε την παρουσία τους στις επιχειρήσεις ιδίως στις απομακρυσμένες και στις τουριστικές περιοχές.

5ον Με εγκύκλιο που εκδώσαμε πριν από μερικές μέρες ορίσαμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο τήρησης του Ατομικού Ιατρικού Φακέλου των Εργαζομένων, κάτι το οποίο αφενός συμβάλλει στην αναβάθμιση του επιπέδου επίβλεψης της υγείας των εργαζομένων και αφετέρου διευκολύνει το έργο των ιατρών εργασίας».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ακολούθως υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τους συνέδρους: «Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία αποτελεί μία κοινωνική επένδυση. Οι υγιείς και ασφαλείς εργαζόμενοι μπορούν να είναι πιο αποδοτικοί και να συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, κάτι το οποίο ευρύτερα δύναται να είναι καθοριστικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.

Ωστόσο, ζούμε σε μία εποχή που όλα εξελίσσονται γρήγορα και που οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες είναι πολλές.

Η κλιματική κρίση, η βιώσιμη ανάπτυξη, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που διαμορφώνουν νέα δεδομένα όχι μόνο στην καθημερινότητα μας αλλά και στον χώρο της εργασίας και μάς καλούν να είμαστε σε εγρήγορση και να αναλάβουμε θεσμικές πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο τη διαρκή και αποτελεσματική θωράκιση της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας κυρίως σε προληπτικό επίπεδο, προωθούμε κατά προτεραιότητα την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία στην οποία σας καλώ να συμβάλετε με τις προτάσεις σας και την εμπειρία σας. Πρόκειται για μία ουσιαστική θεσμική αλλαγή, έναν στόχο και ένα έργο που χρειάζεται πολλή δουλειά και σε αυτό σάς θέλουμε όλους κοντά μας».

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλειος Σπανάκης έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας: «Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε εκείνους τους κανόνες και εκείνες τις δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα. Να αισθάνονται ασφαλείς οι εργαζόμενοι. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια και λόγω της οικονομικής ανάπτυξης έχει αυξηθεί η δραστηριότητα. Άρα λοιπόν οι δικλείδες ασφαλείας και οι κανόνες επιβάλλεται να προσαρμοστούν στο σήμερα. Η Ελλάδα μας βρίσκεται σε πολύ καλά και υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Έχουμε όμως να κάνουμε πολλά και οφείλουμε να έχουμε το προβάδισμα και να είμαστε χώρα πρότυπο».

Μοιραστείτε τη σελίδα

Συχνές Ερωτήσεις

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.